Historikk

Norsk Rakfiskfestival er en av Norges største matfestivaler - en festival for rakfisk som avholdes alltid første helg i november på Fagernes i Valdres.
Selve folkefesten ble skapt av Geir Frøsaker. Kimen til prøvesmaking kom fra fisketorget i Bergen hvor kjøpere kunne smake på fisken før den ble kjøpt.
Det samme ble til prøvesmaking utenfor posthuset på Fagernes den 13. november 1993. Under åpen himmel ble det servert smaksprøver til 50 fremmøtte.  Dermed startet det hele å rulle og Geir Frøsaker som var leder av Fagernes Handelsstandsforening fikk oppgaven med å organisere aktivitetene i Fagernes.  På hotellet har kjøkkensjef Henrik Thomsen en finger med i spillet.

Media viste en betydelig interesse for arrangementet i 1994 og det var ønske om TV-dekning.  Selve arrangementet ble holdt i et telt, og det ble organisert en fagjury til å bedømme fisken. I 1996 ble arrangementet holdt på Domus på lørdag formiddag. Det ble en suksess. Ute i teltet var det flere tusen.
Festivalen var iferd med å bli et begrep. Avisa Valdres har en konkurranse om beste rakfiskvisa, og vinneren blir Kirsten Onstad med «Ein pris te rakafisk på Vallersvis», og med melodi fra «Mitt bu, min heim, min keisardom».
Året etter er arrangementet på Fagerlund Hotell sentralt i Fagernes. Innholdet i festivalen er det samme, men for å utnytte materiell og personell bedre er det en tyvstart i teltet på fredagskvelden med musikk, underhaldning og bespisning.
I teltet er det rundt 50 gjester, som var en del mindre enn forventet, men det blir bestemt at tyvstarten har kommet for å bli. Under smaksprøvene på lørdags formiddag er det rundt 1500 innom.  På kvelden er det en egen rakfisk-kveld, «Etter-rak» som ikke fikk falt heldig ut. Dette året blir «Norsk Rakfiskfestival, Fagernes i Valdres» etablert som eget merkevarenavn, sammen med «Rakfiskgubben» som er tegnet av Herbjørn Skogstad (også kjent som «HERB»).
I 1998 får festivalen sin nåværende form. Den er blitt etablert og en økende publikumsmasse finner veien til festivalen.
Hotellene merker festivaltiden og er fullbooket før festivalstart. Selve arrangementet må flytte til den nybygde Skiferplassen ovenfor råduset i Fagernes.
Tjuvstarten er med Jupedalens Pøbb Ensemble, og dagen etter spiller de på utescena på formiddag. Om kvelden spiller de inne på Fagernes Hotel. Det er en råkald novemberdag med solskinn og ute er folk lite villige til å stoppe opp.
Fredagskvelden i teltet var med gratis inngang, og med 3-400 gjester i løpet av kvelden var stemningen stigende.

Av alle festivalene blir 1999 et høydepunkt.  Det tas betalt for å komme inn på Tjuvstarten, og opptellingen viser at det er 670 betalande gjester.
Igjen spiller Jupedalens Pøbb Ensemble. Festivalen er ute på Skiferplassen, og selv om det er grått og trist haustvær er det mildt. Fagernes Hotell har på lørdagskvelden 1118 gjester på lørdagskvelden.
Dette året vinner Noraker Gård både hos fagjuryens og folkejuyen, og fagjuryen må ta en ekstra blindtest før de blir enige. samme året introduseres Rakfisk-aquaviten.  Denne aquaviten er lagd spesielt for rakfisk og er satt sammen av Halvor Heuch. Den blir godt mottatt, og de 2500 flaskene blir solgt eksklusivt gjennom Vinmonopolet på Fagernes.
Dette året blir festivalen omtalt i flere storaviser, blant annet Aftenposten og Dagsavisen, og lokalt Oppland Arbeiderblad og Avisa Valdres.
Merkevaren «Norsk Rakfisk Festival - Fagernes i Valdres» har slått gjennom.

Matfestivalen er en av motorene i den fremvoksende revitaliseringen av rakfiskproduksjon.  Fra å være et smalt kulturfenomen er rakfisk blitt en moderne handelsvare. Blant de opprinnelige konkurransedeltagerne var de som senere ble av de største rakfiskprodusentene i Norge.

Under festivalen omsettes det for cirka 50-60 millioner i distriktet, og det selges rundt 15 tonn rakfisk.

Totalt omsettes det 400 tonn rakfisk kommersielt i Norge hvert år.